Ma belde. Ze zou vanochtend voor het eerst naar haar cursus geheugentraining gaan, maar dat was ze vergeten. Ze woont sinds een half jaar in een zorgcentrum in een prima aanleunwoning in Loosduinen, in Den Haag. Hele zorg minder voor mijn zus Irene en haar man Koen, zeker na alle rompslomp rond de verhuizing. Het gesprek met ma verliep onsamenhangend en onaangenaam. Ze wist niet meer dat Freek en zijn vriendin Linda vorige maand voor hun vakantie langs waren geweest. Ze werd boos. Toen heb ik maar opgehangen. Van mijn burn-out weet ze niets. Alles gaat goed en prima ma, ik kom snel langs, maar nog even heel druk, ook in de zomer.

Freek is mijn zoon. Hij whatsappte vanmorgen wat leuke foto’s en berichtte dat ze op weg naar huis zijn na drie weken trekken en kamperen in Frankrijk. Vanavond komen ze thuis en maandag weer beginnen. Freek wordt volgend jaar dertig en heeft zijn draai in het onderwijs gevonden als leraar geschiedenis op de Haagse Hogeschool. Hij wilde weg uit Amsterdam toen hij klaar was met studeren en via wat toeval kon hij via Irene in Den Haag een baan krijgen. Irene geeft al jaren les aan dezelfde Hogeschool, Nederlands en zakelijk schrijven. Ik heb verder geen andere broers of zussen. Irene is twee jaar ouder en heeft geen kinderen, een te druk werkzaam en sociaal leven. Wil veel reizen en vrij zijn. Koen is gepensioneerd en heeft van alles gedaan, de laatste jaren op personeelszaken in de Scheveningse gevangenis. Aardige vent. Freek zijn vriendin Linda is bibliothecaresse op het Ministerie van Economische Zaken. Degelijke, rustige baan, rustige vrouw ook. Ze willen wel kinderen, maar nu nog niet. Ik vraag er nooit naar. Ank wil niets liever dan oma worden. Ik heb Ank leren kennen in het Amsterdamse krakersmilieu eind jaren zeventig, we studeerden in Amsterdam, ik rechten, zij pedagogiek. We kwamen allebei uit Den Haag. Twee jaar later, 30 april 1980, geen woning geen kroning. Nog een jaar later stopte ik met studeren en kon ik vervangende dienstplicht doen bij De Nieuwe Courant. Ank studeerde wel af, maar wilde fotograaf worden, wat ook lukte. Ik ben al die jaren bij de NC gebleven. Nadat Freek werd geboren zijn we toch getrouwd, om makkelijker samen een huis te kunnen kopen. Zes jaar later werd Lieke geboren, een welkom ongelukje.

_

Lieke is vanavond aangekomen op Lowlands in Biddinghuizen met drie vriendinnen. Twee tentjes en nog even flink feestvieren voordat ze gaat beginnen bij het MAC op 1 september, werken als afgestudeerde basisarts en tegelijk in opleiding voor allround ziekenhuisarts, duurt drie jaar. Een nieuw specialisme dat ze al jong helemaal zag zitten, werken als dokter in een ziekenhuis. Dat gaat nu gebeuren en gelijk leuk verdienen. En wat een mooi en nobel vak, maar ik moet er zelf niet aan denken. Ik haat doktoren en ziekenhuizen. Op een dag ga je gewoon dood, de een wat vroeger dan de ander. Aan mijn lijf geen medische polonaise. Daarom slik ook niets tegen mijn verhoogde bloeddruk. Alleen minder drinken helpt echt.

Voor tante Clara, de oudere zus van mijn tien jaar geleden overleden vader, heb ik op internet een bloemetje besteld dat zaterdag wordt bezorgd op haar 90e verjaardag. Krasse dame die nog op zichzelf woont op Scheveningen. Altijd alleenstaand geweest en op kantoor gewerkt. Suikertante. Kon een kaartje toevoegen bij het boeket met zonnebloemen en ik ondertekende dan toch nog ook namens Ank en de kinderen. Zij vergeten die verjaardag verder en ik ga ze niet helpen herinneren. Mijn vader – Piet –  heeft zich ergens dood gewerkt op de veiling van Honselersdijk. Uiteindelijk werd hij chef logistiek en hij was zijn leven lang een straffe roker en drinker. Dat harde werken heb ik van hem. Hij had ook weinig op met familie. Ja, familie, je moet er van houden.

Het werk zaagt en maalt de hele dag door. Volgens afspraak zou ik uiterlijk eind deze week Frits moeten laten weten of ik verder kan met de column op woensdag, getiteld Woensdag gehaktdag. Die rubriek doe ik al ruim twintig jaar na een succesvolle serie met de verkiezing van beste bal gehakt van Amsterdam. De vaste culinaire specialiste van de krant is Gemma, zij is een echte bekendheid, ik niet. Maar de column is leuk om te doen en doorgaans schudde ik de stukjes zo uit mijn mouw. Kwam ook wel door Ank die food-fotograaf is. Dat was een gedeelde liefde naast de kinderen: lekker eten en drinken. Ank is enig kind en haar ouders leven nog, ze zijn in de tachtig en wonen in Den Haag. Ik heb nog wel contact, maar heb ze al een paar jaar niet gezien. Opa en oma De Bruin. Mijn moeder heeft nog twee zussen en een broer en mijn vader had naast Clara nog een oudere broer die al lang niet meer leeft, ome Cor, de politieagent die vroeger mooie, spannende verhalen vertelde toen ik kind en tiener was. Mijn moeder was huisvrouw en kwam uit een familie van Brabantse varkensboeren, heetten allemaal Meunier, ooit Franse Hugenoten. Mijn ouders hebben een milde katholieke jeugd gehad, maar Irene en ik hebben er niets van meegekregen, een totaal ongelovige en onkerkelijke opvoeding. Leven en laten leven was hun devies en zo is het maar net. Maar ze maakten wel een leven lang continu ruzie, met elkaar, met anderen en vooral met de familie. Daardoor ben ik nooit besmet geraakt met de familieziekte.

_

Ik kan niets beslissen en niet goed nadenken over het werk en de krant. Alles stagneert, het grote werk dat Frenk heeft overgenomen en het kleine werk zoals de column. Het vooruitzicht is vooralsnog rampzalig. Ik mail Frits pas zondagavond, last minute om de naderende, vervelende boodschap voor mijzelf tot het laatst uit te stellen. Maandag is de zomer voor de krant voorbij. Mijn zomer gaat nog even verder. Ik houd niet van voorspellingen, maar het kan allemaal nog lang duren. En al drie maanden niet meer de stad uit geweest, dus ook niet bij ma op bezoek geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s