Het was aardig, maar bewolkt weer. Ik was precies om twaalf uur bij de ingang van de Hortus en Lydia stond er al. Er volgde een hartelijke en ontspannen begroeting en na het kopen van twee kaartjes stonden we in de tuin. Voor Lydia de eerste keer en ik was er al talloze malen geweest, de eerste keer wel zeker dertig jaar geleden. Maar ik wilde niet over mijn herinneringen praten en zeker niet over de geweldige Tweede Paasochtend die de Hortus ieder jaar voor kinderen organiseert met als hoogtepunt het zoeken van verstopte chocolade-eieren. Freek en Lieke vonden het altijd prachtig en Ank maakte altijd massa’s foto’s. De Hortus werd later voor mij na de scheiding ook een romantische plek met andere vrouwen, maar nu ben ik terughoudend en ben ik gereserveerd. Ik ga geen stappen ondernemen. Rustig aan.

Het was er heel rustig en we besloten om eerst een rondje te lopen en dan koffie te gaan drinken op het terras van de Oranjerie. Er stond nu nauwelijks iets in bloei, maar de volle en soms zeldzame bomen maakten een hoop goed, ook de kleine kassen waren interessant, vooral die met de cactussen. Ik wist wel een en ander te vertellen over wat we tegenkwamen. Ik ben geen kenner, maar ik had toch nog aardig wat kennis opgebouwd, zo wist ik de bijzondere Anna Paulownaboom aan te wijzen. Die was ik niet vergeten. Lydia vond het een heerlijke wandeling. Toen we rond waren gegaan door de tuin gingen we de grote tropische klimaatkas binnen. Het was er bijzonder warm, benauwd en broeierig, alsof je echt in de tropen bent. Bijzonder en spectaculair. En alles is er donker en helder groen van de bladeren en met hier en daar wat felgekleurde tinten van exotische bloemen. De kas is een groot plantaardig organisme met in het midden een kleine vijver waarin het grote blad rust van de beroemde bloem Victoria Regina, die maar heel zelden en alleen heel kort ’s nachts bloeit en dan een geweldig sterke geur, stank verspreidt.

We liepen door de kas en ineens pakte Lydia mijn hand vast en liepen we verder. Ze kneep in mijn hand en ik kneep terug. We keken elkaar aan en glimlachten even. Maar wat nu dacht ik, wat nu? In hemelsnaam wat nu? Er was verder niemand op ons paadje. We kwamen bij de Victoria Regina. In het grote ronde blad stak een lange stengel de lucht in. Ik zei er niets over. Ik hield in, trok Lydia naar me toe en kuste haar vol op en in haar mond. Raak. Tintelend en zinderend, maar ik wist ook wat ik gelijk zou zeggen. Niet gerepeteerd, maar het werd me gelijk ingegeven.

Ik vind je lief en heel leuk, maar het is nog te vroeg. Ik ben nog niet in orde, ik moet wachten, we moeten verder wachten …

Ik vind je ook heel leuk, zei Lydia, en ik heb geduld, we kunnen verder leuke dingen ondernemen. Niet te veel, doen we rustig aan. Prima Wim.

Ik gaf haar weer een paar korte kussen op haar vochtige lippen. Het is me nu te veel en ik krijg het benauwd, vervolgde ik. Ik moet je hier nu verder alleen laten. We mailen en bellen later, van de week. Ik moet nu weg, ik moet naar huis. Ga zelf nog wat drinken in de Oranjerie.

Ik gaf haar nog een laatste vluchtige kus, liet haar hand los, draaide me om, zei Bye … en ik liep snel de kas en de Hortus uit. In paniek, hartkloppingen, een soort van hyperventilatie. Ik weet niet wat me overkomt. Het zweet brak me uit.

Het regende behoorlijk, maar ik wilde niet schuilen. Binnen tien minuten zou ik weer thuis zijn. Niet ver lopen. Alles kolkte door mijn hoofd. En morgenavond de mail naar Frits, En hoe nu verder met alles?

Ik kwam doornat thuis, plofte met een diepe zucht van opluchting op de bank. Het was pas half twee. En toen gebeurde wat me nog nooit eerder was overkomen, en ergens uit het niets, maar met een duidelijke aanleiding barstte ik in een grote huilbui uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s