Bij de eerste stoot van poolbiljart stoot je de bal tegen een driehoek van andere ballen aan. Met een knal rollen alle ballen alle kanten op. Onvoorspelbaar waarheen, maar als je alle parameters van de stoot de ballen en het biljart zou kennen dan zou iedere uitkomst van de stoot voorspelbaar zijn, tot op de millimeter, nanometer. Zo is het ergens ook na de big bang gegaan met alle materie, maar die beginstoot is nog lang niet tot stilstand gekomen, alle materie beweegt zich nog voort in tijd en ruimte. En misschien geldt dat ook voor het leven op aarde en dna, ook al ons handelen en denken planten zich nog steeds voort in een lange keten van oorzaak en gevolg en is alles te herleiden tot de knal van de big bang. Toeval bestaat niet. Maar het is onmogelijk om het leven te voorspellen. Of toch ook wel?

1, Er is maar een heelal en dat pulseert tot in de oneindigheid steeds opnieuw, van big bang naar big bang, van uitdijing en weer krimping van alle materie naar een nulpunt. Een heelal zonder geheugen en waar tijd en ruimte zich in de oneindigheid ook oneindig keer herhalen. Alles herhaalt zich.

2, Er zijn een oneindig aantal universums die tot in de oneindigheid uitdijen en nooit verdwijnen. Het heelal is een grote existentie waarin alles oneindig keer tegelijk voorkomt.

Nee, ik geloof nergens in. Ik heb nooit enige aanwijzing gekregen of en hoe het heelal is ontstaan. Zinloos om er verder over na te denken. Wel heb ik geen geheugen voor een ander of eerder leven, mijn leven heeft een duidelijk beginpunt. Vooralsnog is er geen leven zonder eeuwig einde of eeuwig begin. Ik beweeg er tussenin, zonder te weten waar ik nu precies sta.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s