Het was een tropische dag en het is nu een zwoele avond. Ik heb gisteren en vandaag op mijn vaste plekje op het Amstelveld gezeten. Op een fijn bankje en het is er rustig, ik kom er graag. Soms wordt er gevoetbald en ik kijk graag naar de moeders met hun kleine kinderen in het speeltuintje aan de andere kant van waar ik zit. En vlakbij is de Gouden Knop voor een biertje als ik zin heb, maar ik heb geen zin, en ik ga voorlopig niet naar de Beuk om Lydia te ontlopen. Ik heb haar nog kort gemaild, haar om geduld gevraagd en om liever nu niet te reageren. Rust. Mailtje van Frits ontvangen over mijn voorstel om te vertrekken. Hij komt er later op terug en mijn column is vanaf vandaag nu officieel ter ziele. Er stond vandaag een kort berichtje over in de bijlage. Ergens al een afscheid, ik heb er vrede mee. Het is goed zo. Ik voel me nog steeds totaal niet senang, ik voel me beroerd. De overstap op bier en een vegetarisch menu helpen niet. Mijn vleeswaren met serranoham aan de buren gegeven, ik wilde het niet weggooien. En ik drink nu kleine blikjes bier. Te veel, maar dat komt door het warme weer. Binnenkort minderen. Maar ik denk ook, waarom zou ik?

Gisteravond belde Freek. Hij wilde het nu vertellen, maar hij is met Linda al meer dan een half jaar bezig om een kindje te maken, maar het wil niet lukken. Hè, verdomme Freek, reageerde ik. Ze weten niet waar het aan ligt, Freek zijn zaad is in ieder geval springlevend, zo bleek uit onderzoek. Of er iets met Linda is, weten ze nog niet. Mijn hemel, straks een hele medische molen. Freek en Lieke weten hoe hun conceptie is verlopen: in een keer raak. Ik kon er smakelijk over vertellen, maar nu niet meer. En daarom zijn ze dan ook gestopt met alcohol, geen vlees – wel vis – en veel fruit en verse groente eten. Ook weer naar de sportschool. Het houdt ze allemaal enorm bezig en ze willen heel graag kinderen. Ik snap het natuurlijk en probeer mee te leven. Ank wist er al eerder van. Hij belt er van de week met Lieke over. Maar voor hetzelfde geld is het van de week wel in de roos, besluit ik positief en hoopvol. Ik kan er verder nu ook niets aan doen. We houden contact. Een zorg erbij.

Ajax is vanavond vernederd in Rusland en gaat niet door naar de Champignons League. En voor het eerst in mijn leven ben ik nu een beetje voor ADO Den Haag, de hooligan-club uit mijn geboortestad. Komt door de nieuwe trainer Zjelko Petrovic, de babbelzieke schlemiel, maar ik heb altijd een zwak voor hem gehad. ADO doet het nu goed aan het begin van de competitie. Maar ergens ook geen puf meer om het allemaal nog te volgen. Misschien ga ik helemaal met tv-kijken stoppen, ook de sport.

Aan het begin van de avond was er zogenaamd brekend nieuws op Twitter. Bij de dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri, is een exoplaneet ontdekt waarop potentieel leven mogelijk zou zijn. Het werd aangekondigd als groot nieuws op internet en in de wetenschap, maar veel media pikten het gereserveerd op, terecht, want ik haal er mijn schouders over op. Om de haverklap wordt er weer een exoplaneet ontdekt die zogenaamd sterk op de aarde lijkt en het dan verder nooit echt is. En of deze planeet ook echt bewoonbaar zou zijn is ook nog heel speculatief, maar de media presenteerden het vrij stellig. De planeet heet Proxima b en is maar vier miljard lichtjaar hier vandaan, de naam doet me eerder denken aan een merknaam voor anti-depressiva. Ik las al gelijk een serieus stuk over de mogelijkheden om er ooit naar toe te gaan. Er wordt steeds meer gespeculeerd en gefantaseerd over wat er allemaal zou kunnen. Over twintig jaar wil de NASA een bemande missie naar Mars sturen en de mensen ook weer terugbrengen. Kan misschien wel, maar wat heb je daar te zoeken? Een kolonie stichten? Een enkele reis naar de dood, naar een planeet met niets? Velen vinden het fantastisch, maar ik niet. Ik stoor me aan al die opgeklopte verhalen, ook van gerespecteerde wetenschappers, astronomen en zogenaamde wetenschapsjournalisten. Een hoop science-fiction.

En als ik de berichten van de laatste jaren moet geloven wordt ook binnen afzienbare tijd buitenaards leven ontdekt op zo’n exoplaneet. Dat schijnt min of meer al vast te staan. Eerst zien dan geloven. Want het leven op aarde kan best veel unieker zijn dan we denken. Hoeveel parameters zijn er niet nodig geweest voor het creëren van dna op aarde? Mogelijk triljarden unieke voorwaarden. Maar de wetenschap veronderstelt dat er heel veel potentieel leven in het heelal bestaat. Ik sluit niets uit, maar stoor me aan alle overdreven verwachtingen.

Het draait ook allemaal om geld voor de NASA. En dan vinden ze het gek dat er tientallen miljoenen Amerikanen zijn die in aliens geloven en dat worden er steeds meer.

Ik wind me op en draaf door. Ik drink mijn laatste biertje en ga naar bed. Moe en bezweet, weer uitgeput. Een paar weken geleden een vallende ster gezien vanuit mijn open raam. Ik heb toen een wens gedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s